Cand vrei sa faci inconjurul lumii in 90 de zile, si nu stii ce tari ar trebui sa vizitezi, Expo 2020 iti intinde o mana de ajutor, cu o mostra din tarile lumii.
Practic, poti vedea intr-un singur pavilion, ce are mai bun si mai frumos o tara. Desigur ca exista si exceptii, tari ce, desi prezente, au zis “nu, multumim!”, noi o sa cheltuim doar bani publici. Nu are rost sa convingem pe nimeni, noi suntem deja buricu’ pamantului.
“Conectand minti si creand viitorul” prin sustenabilitate, mobilitate si oportunitate
Chiar nu stiu de ce dubaiezii cred ca Noi, cu totii, avem puterea de a construi o lume mai buna si de a influenta sau modela viitorul. Mai mult, au pus ideea asta ca si concept pentru o expozitie intreaga.
Hmmmmm… mi se pare ca mai au atat de multe de invatat. Probabil ca este si vina noastra, a romanilor, ca tot postam in limba romana, iar ei, arabii, nestiind limba, au ramas neatinsi de atingerea intelepciunii noastre stramosesti. Nici nu imi dau seama cum pot ei trai, fara sa stie ca Soros si corporatiile vor sa ii faca. Va zic ca au mare noroc ca au desert si nu au paduri, ca asa ar fi aflat si de austriecii ce vor sa le ia padurile.
Saracutii, ei nu stiu ca suntem la mana altora, si ca nimic din ce-i omenesc a fi facut spre a ne construi viitorul nu tine de noi. Ci de altii, de aia rai, malefici, ce nu se lasa sa ne implinim adevaratul potential. Ala cu care noi, de fapt, am fi cea mai dezvoltata tara.
Am avut o revelatie ca acu’ s-a intors istoria si nu ii mai aparam pe vestici de musulmani, ci ii aparam pe musulmani de occidentali, de praduirea lor, preluand noi toata greutatea de a nu ii lasa sa isi extinda influenta si la est de Marea Neagra. Tre’ sa ne acceptam soarta si sa speram ca toti ceilalti ne vor fi recunoscatori pentru acest sacrificiu, asa cum au fost si vesticii cand erau aparati de otomani si tatari.
Mdaaaa, revenind….
Si pentru ca ei, in naivitatea lor, cred in faza asta ca sanchi ne contruim noi viitoru’ asa cum vrem, au creat 3 sub-teme: sustenabilitate, mobilitate si oportunitate si au invitat tarile sa isi prezinte ideile sub unul din aceste idei. Au raspuns la invitatie 192 de tari, se pare, printre care si Romania.
Dar, pana la urma care e treaba cu expozitiile astea mondiale?
Cica, de vreo 170 de ani, Expozitiile Mondiale au fost o platforma de lansare a unor inovatii ce fac parte din viata noastra de zi cu zi.
– Prima transmisiune TV in direct a fost facuta in 1939, la Expozitia Mondiala de la New York.
– Televizorul Ultra HDTV, denumit si Super Hi-Vision Theater a debutat la Expo 2005, in Aichi, Japonia.
Computere
– Unul din primele computere mecanice, Charles Babbage’s Analytical Engine a fost prezentat in 1862, la Expozitia Mondiala de la Londra.
– Vizitatorii Expozitiei din Seattle organizata in 1962 au fost uimiti de IBM Shoebox, primul computer ce raspundea la comenzi vocale
– Alexander Graham Bell a facut o demonstratie a primului telefon in 1876, la Expozitia organizata in Philadephia
– Expozitia mondiala organizata in Osaka in anul 1970 a dat ocazia vizitatorilor sa descopere conectivitatea pe care o poate oferi tehnologia telefoanelor mobile.
Mancare
Popcorn si Ketchupul Heinz au fost prezentate lumii intregu la Expo 1876, din Philadephia, iar cornetele de inghetata au fost debutat in 1904, la Expozitia din St. Louis.
Altceva? O mai fi ramas de la expozitiile astea?
Se pare ca da, caci fiecare tara s-a dat peste cap sa ia maul vizitatorilor, creand structuri vizionare, mai mult sau mai putin acceptate, la momentul respectiv.
Marea Expozitie de la Londra, din 1851, a fost organizata la Crystal Palace, o cladire simbol potrivita pentru a prezenta inventiile Reveloutiei industriale.
Cel mai important simbol al Expozitiei Universale din 1889, Turnul Eiffel, nu a fost foarte popular la momentul respectiv, unii facand campanie pentru a fi demontat dupa inchiderea expozitiei
Construit pentru Expozitia Universala de la Bruxelles, 1958, Atomium avea cele mai rapide ascensoare de la momentul resp
Pai si Expo 2020? Astia cu ce au venit?
Al Wasl Plaza – Cel mai mare dom fara sustinere din lume, piesa centrala a Expo 2020
Cum de ne-am hotarat noi? E o poveste cu ramificatii mai vechi, ca mai toate povestile noastre.
La un moment dat t zero, am ajuns la Expozitia Mondiala de la Milano. Anu’ 2016. Cum am ajuns? Din greseala.
Noi ne luaseram bilete la un concert Maroon 5 si neavand ce sa facem in timpu’ zilei, am zis “hai ma sa vedem ce naiba o fi la expozitia asta”. Avand sechele cu expozitiile balcanice, cu vangheleoanele de la RomExpo, ne asteptam la niste standuri cu unii ce vand hamsii, ceva artisto-kitcho-manelistic. Dar, nuuuuuu….
Am fost fascinati de atata multiculturalitate intr-un spatiu atat de mic. Musulmani, crestini si budisti in acelasi loc, albi si negri, maro si galbeni, fiecare isi prezenta cu mandrie tara, de la porturi traditionale, pana la mancaruri si dansuri. Noi am fost cuceriti de tarile asiei de sud-est, cale pe care am si urmat-o in anii urmatori.
Urmatoarea Expozitie Mondiala, Osaka, Japonia, 2025, daca e cineva interesat.